Winnaar hackathon in Innovitapark start samen met Bravis pilot in 2019

De eerste editie van Dutch Hacking Health West-Brabant in het weekend van 20 tot en met 22 april was een daverend succes. Dit initiatief van het Bravis ziekenhuis, het Care Innovation Center West-Brabant en het Innovitapark leverde twee winnaars op, waarvan Mijn Zorgteam er één was. Deze samenwerking tussen Bravis en Chipsoft streeft naar meer inzicht in het zorgproces voor de klinische patiënt en diens naasten.

Tijdens Dutch Hacking Health West-Brabant zochten gevarieerd samengestelde teams naar creatieve oplossingen voor zorgproblemen (‘cases’). Hiertoe behoorden praktische issues, maar ook vraagstukken op het gebied van automatisering of digitalisering. De deelnemende teams streden voor de prijzen Meest Impactvolle Innovatie en de Meest Patiëntgerichte Innovatie. Hun concepten werden beoordeeld door een jury, die lette op zes criteria; impact, innovatie, haalbaarheid, patiëntgerichtheid, prototype en presentatie.

Mijn Zorgteam

Mijn Zorgteam is het resultaat van een creatieve brainstormsessie rond de case van Rick Davis, kwaliteitsmedewerker OK bij het Bravis ziekenhuis. Dit vraagstuk met betrekking tot het geven van inzicht in het medische proces van de opgenomen patiënt kwam voort uit Rick’s eigen ervaring. “Toen mijn opa werd opgenomen in het ziekenhuis, merkte ik dat het lastig was om als familie op de hoogte te blijven van zijn opname. Daarvoor moesten we bij de verpleegkundigen terecht, maar ook zij vergeten wel eens iets aan de arts te vragen en dan ben je dus lang bezig om alle informatie op de juiste plek te krijgen”, licht hij toe.

Samenwerking

Het Bravis ziekenhuis en softwareontwikkelaar Chipsoft onderhielden na het winnen van de prijs voor Meest Patiëntgerichte Innovatie nauw contact om Mijn Zorgteam verder vorm te geven. Bij het eerste overleg tussen het ziekenhuis en Chipsoft bespraken de twee partijen hoe zij Mijn Zorgteam in gaan inrichten. Het ziekenhuis vervult hierbij de rol van ontwikkelpartner. “Dit houdt in, dat wij aan Chipsoft laten weten hoe we het proces in het ziekenhuis is en welke functionaliteiten de patiënt zouden kunnen ondersteunen. Samen bedenken we wat er in het patiëntenportaal moet komen en ChipSoft zorgt dat alles op de juiste plek terechtkomt”, laat Rick Davis weten. “Het geraamte staat inmiddels en we gaan nu kijken hoe we dit binnen het ziekenhuis, en misschien zelfs landelijk, gaan inrichten.”

Regie

Mijn Zorgteam draait speciaal om de opgenomen patiënt. “Het bestaande portaal MijnBravis toont bijvoorbeeld afspraken bij de polikliniek en briefwisselingen tussen de huisarts en de behandelaar. Maar Mijn Zorgteam laat ook andere informatie zien”, licht Rick toe. “We streven ernaar de patiënt actief te betrekken bij het proces, zodat deze zelf meer de regie in handen kan nemen. Uiteindelijk is het daarom de bedoeling dat er gegevens worden getoond, die relevant zijn voor de opname. Zaken als wanneer de opname gepland is, of er een fysiotherapeut, diëtiste of ergotherapeut langskomt, maar ook wanneer een onderzoek plaatsvindt. Op die manier weet de familie ook op welke momenten een bezoek het best uitkomt.”

Pilot

Het overleg tussen Bravis ziekenhuis en Chipsoft had als doel de ontwikkeling van het portaal af te ronden. Rick meldt dat de volgende stap het opzetten van de pilot is. “We hopen begin oktober het ontwerp van Mijn Zorgteam definitief rond te krijgen en gaan vervolgens kijken op welke afdelingen binnen het Bravis ziekenhuis we de pilot gaan draaien. We verwachten dat dat begin 2019 zal zijn.”

‘Interessante ervaring’

De andere winnaar van Dutch Hacking Health West- Brabant was het team Fever, dat de prijs voor meest Impactvolle Innovatie in de wacht sleepte. Het verdiende deze met hun oplossing voor onbetrouwbare oorthermometers. Ze bedachten namelijk geen nieuw product, maar een geheel nieuwe werkwijze. Juist deze creatieve insteek leverde hen de innovatieprijs op. Ella van Koeveringen, kwaliteitsadviseur bij het Bravis ziekenhuis, maakte deel uit van dit team en liet na afloop weten blij verrast te zijn. Deze hackathon was voor haar de eerste en daarom had ze geen verwachtingen. “Ik moet wel zeggen dat ik het enorm inspirerend vond”, stelde ze. “Het creatieve proces had namelijk een systematiek, waardoor verschillende disciplines buiten de gebaande paden gaan denken. Het hele weekend was daarom echt een hele interessante ervaring.”

 

 

Ook interessant voor u

Relevant nieuws